Психология за напреднали - /не/държавни служители


Тук ще разгледаме психологията на държавния служител.
Защо всеки един от тях е решил, че е хванал Господ за шлифера? Защо смята, че е най-важната брънка от икономическия живот в страната? И Галактиката се върти около Него?

Повечето от тях, ако изобщо са работили в частния бизнес, то са били някакви дребни служители, от които нищо не е зависело, а в болшинството си са работели само като административни служители. Не са наясно какво е да поемат някакъв риск, да поемат отговорност или дори само да поемат инициатива за нещо.
Сигурността на заплащането на „някаква” заплата всеки месец е водещата нишка в съзнанието им. Ако пък и могат да „измислят нещо” допълнително, в зависимост от вида на дейността им – добре, ако не могат ... тогава да му мислят всички граждани, с които имат някаква работа.
Интересен е обаче въпроса как никой от тях не се замисля, че ако бизнеса го няма, те няма да има кого да санкционират и кого да проверяват. Кой ще им плаща осигуровките и болничните, които вземат, когато имат някаква „лична” работа?
Ако погледнем от гледната точка на държавния служител ситуацията е следната – нормирано работно време, сигурно и навременно възнаграждение, държавна власт и правомощия. Всичко това дава самочувствие на държавния служител. Той не мисли, че това е временно, и че утре може да се окаже в сферата на частния бизнес.
Човекът по своята си същност е същество, което желае власт и надмощие. Властта  е константна, но не и тези, които я упражняват. В даден момент я имаш, после я губиш. Това, което се забравя е, че същите тези хора, които си настъпвал по ръцете и си бутал, докато се качваш по стълбицата на властимането, ще ги срещнеш отново, когато паднеш.
Света е много малък, какво остава за града и селото, в което работиш. Вече всички сме свързани и всичко е свързано. Спорната теория на психолога Стенли Милграм, че всички хора на планетата се познават чрез шестима други човека, беше подложена на доказване от Майкрософт. Изследователи от софтуерната корпорация са използвали в експеримента фирмената програма за мигновени комуникации. Резултатите показват, че Милграм е близо до истината – хората могат да се опознаят не посредством 6, а чрез 6,6 човека.

Така че, уважаеми държавни служители, имайте предвид, че между вас и всеки друг човек на Земята има само шест човека.